De behandeling

Omdat het voor de behandeling belangrijk is dat de homeopaat een totaal beeld van de patiënt krijgt, duurt een eerste consult vergeleken bij bijvoorbeeld een gesprek bij de huisarts relatief lang. Om de klacht in kaart te brengen en om te weten te komen wie deze mens verder is, neemt het eerste consult één tot anderhalf uur tijd in beslag. Omdat in die tijd veel persoonlijke zaken besproken worden, kennen homeopaten een geheimhoudingsplicht. De verzamelde informatie wordt vervolgens geanalyseerd om een middel te kunnen voorschrijven dat past bij het ontstane individuele beeld. Dit middel wordt in de vorm van een globulus, de homeopathische verdunning van een bepaalde stof dat op een piepklein bolletje van melksuiker is gesprenkeld, opgelost in water met een beetje alcohol. De manier van innemen is weer verschillend per persoon, maar kan in de vorm van oplossen in water en opdrinken gebeuren, of door er aan te ruiken. 

Als gestart is met de inname, is er in de begintijd van de behandeling tussentijds telefonisch contact om te zien of het middel werkt, of dat er bijvoorbeeld nog een aanpassing van de dosering nodig is. Als het goed is gebeurt dit hoogstens twee of drie keer. Het vervolgconsult vindt plaats na ongeveer zes weken. Hierin wordt besproken hoe het gegaan is, of er veranderingen zijn en hoe de behandeling voortgezet zal worden.

Behandelingsduur

Omdat ieder mens anders is, werkt homeopathie ook bij iedereen anders. Verder spelen omgevingsfactoren een rol en ook de leeftijd beinvloedt het proces; Kleine kinderen hebben bijvoorbeeld nog een groter en sneller zelfherstellend vermogen dan volwassenen en ook de duur van klachten heeft invloed op de behandelingsduur. Wanneer er een acuut probleem is, zijn er vaak snel mooie resultaten te behalen. Als iemand al langere tijd last van iets heeft, neemt het meestal ook meer tijd om te herstellen. In sommige gevallen is herstel niet mogelijk, maar kan homeopathie wel verlichting brengen.

Scroll naar boven